Ojczyzną opuncji zwanej również figą indyjską jest Meksyk, lecz ze wzgledu na smaczne owoce uprawiana jest także w wielu innych krajach o ciepłym klimacie. Owoce opuncji zawierają wiele składników, zwłaszcza wapń, fosfor i witaminę C. Pod grubą skórą znajduje się żółto-pomarańczowy miąż z jadalnymi czarnymi nasionami. Owoc ma słodkawy i aromatyczny smak. Jedzenie go orzeźwia w letnie upalne dni.
W Egipcie te pyszności nazywa się tin szuki i kupić je można od ulicznych sprzedawców tylko w lipcu. Egipcjanie zrywają je z dziko rosnących lub pełniących funkcję żywopłotu krzewów. Cena wynosi od 50 PT do 1 LE za sztukę. Sprzedawcy obieraja nożem owoce ze skórki i podają je klientom, którzy jedzą tin szuki na miejscu.
Wg mnie niebo w gębie!!!!!!!!!!!!!
Autorem zdjęcia jest Barbara Wesołek.
uwielbiam zielona herbate z opuncja,niestsety niedostepna w Eg no chyba ze ktos sam sobie przyrzadzi ;)
OdpowiedzUsuńJadlam ten owoc po raz pierwszy kilka dni temu.Z racji ze naleze do wybrednych konsumentow egipskich owocow,ten rowniez nie przypadl mi do gustu-wedlug mnie za duzo pestek a ja z pestkami jesc nie moge i koniec:)
OdpowiedzUsuńA w Maroku przywłaszczono sobie opuncję, nazywając ją figą berberyjską :)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych owoców w Egipcie :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńtin to rowniez figa, ale dlatego stosuje sie okreslenie shauki, zeby odroznic ja od prawdziwej figi
OdpowiedzUsuń