Eszta khadra (dosłownie zielona śmietana) to w Egipcie nazwa pysznego owalnego owocu, który w sprzedaży pojawia się jesienią i można go kupić przez cały październik i listopad. Cena 1kg wynosi ok. 20 le. Tę delicję je się łyżeczką po usunięciu zielonej skórki. Nie należy zjadać czarnych pestek, które znajdują się w kremowym miążu, gdyż są trujące. Smak owocu można okreslić jako mieszankę ananasa, mango i truskawki.
Owoc cherymoi (ANNONA CHERIMOYA), bo tak nazywają go botanicy jest bardzo zdrowy, zawiera około 15% cukrów, witaminę C , jest również bogaty w wapń i fosfor. Zerwane dojrzałe owoce można przechowywać około tygodnia. Eszta khadra nadaje się do zjedzenia i ma najlepszy smak gdy jest miękka i skóra owocu zmieni barwę z zielonej na szarobrązową.
Poza Egiptem annona cherymoya uprawiana jest powszechnie w Chile. Występuje także w Peru , Ekwadorze, Kolumbii, Boliwii, Brazylii, Meksyku, Indiach oraz na Cejlonie. Esztę khadrą kupić można w Hiszpanii oraz w Izraelu.
Ależ bym spróbowała :) I te smaki - ananas, mango, truskawka - cały koktajl :) Ale w październiku to ja niestety muszę uczyć, uczyć, uczyć...
OdpowiedzUsuńMoje komentarze u Ciebie znikają :(
OdpowiedzUsuńMoje też znikają, ale zaznaczam "reakcje" w razie gdyby się nie udało :)
OdpowiedzUsuńJadłam ten owoc w Indiach, tam nazywają go shareefah (w Urdu), albo custard apple. Jest pyszny :) Słodziutki. Trujące ziarenka wyglądają jak śliczne, lśniące, czarne kamyczki.
OdpowiedzUsuń