W Egipcie właśnie jest sezon melonowy, który zaczyna się w kwietniu i trwa do końca lipca. Melony można takze kupić pod koniec roku kalandarzowego: w listopadzie i grudniu.
W sezonie prawie codziennie kupuję okrągłe żółto-zielone owoce pokryte białawą siatką, które w kraju faraonów nazywają się kantalop. Obieram je ze skórki, usuwam galaretowatą masę zawierajacą pestki, kroję i jem. Są pyszne!
Tutejsze melony nie są zbyt duże,ale mają soczysty, słodki i aromatyczny miąż! Egipcjanie bardzo lubią koktajl z melona, który można łatwo i szybko przygotować miksując kawałki tego owoca z wodą i dużą ilością cukru. Napój jest bardzo pożywny i kaloryczny. W Egipcie melony pełnią również funkcję dekoracyjną. Przyozdabia się nimi ciasta i desery oraz wieloowocowe koktajle.
Wyczytałam w necie, że ojczyzną melonów jest Afryka. Do dziś na tym kontynencie rosną dzikie ich odmiany. W Egipcie uprawa tych owoców znana była od najdawniejszych czasów. Melony odkryto na malowidłach ściennych w grobowcach faraonów. Starożytni Egipcjanie używali melonów jako pokarmu, do wyrobu napojów, a nawet jako lekarstwa. Nasiona jedli jako prażone lub solone.
Melony po raz pierwszy w Europie zaczęto uprawiać 1700 roku wokół zamku Cantalupo koło Rzymu na papieskich gruntach i stąd ich nazwa cantaloupe.
1kg melonów na suku (targu) w Hurghadzie kosztuje teraz 2,50 Le
to gatunek melona , który najbardziej mi smakuje....pychotka , pozdrowienia Fatmo !!!
OdpowiedzUsuńHuuurrrraaa!!! Sezon melonowy!!! Świetna wiadomość :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wole zjesc swiezego melona niz takiego przerobionego na koktajl;raz dalam sie namowic przez meza zeby zrobic koktajl melonowy-nigdy wiecej.Mimo ze dalam duzo cukru to smak nadal pozostal jak sfermentowane wino;)
OdpowiedzUsuńKoktajle z melona są strasznie słodkie. Natomiast sam melon bardzo dobrze smakuje w połączeniu z wędliną - polecam :)
OdpowiedzUsuń